Clara Rosenkrantz

Moules

Clara Rosenkrantz
Moules

Moules frites med ramsløg mayo

Der er noget frisk over at spise muslinger, specielt hvis man selv har fanget dem og vi har mange muslinger langs vores kyster — Så på med gummistøvlerne og ud i bølgerne. Alternativt kan de også “fanges” hos fiskehandleren året rundt. Som et twist, er de klassiske fritter lavet med sød kartoffel, og mayoen er tilsmagt med ramsløg. Ramsløg har en dejlig stærk smag af vild hvidløg, som komplimenterer de søde kartofler fint.

Ingredienser til 4 personer

Det skal du bruge:

Fritter

1 kg. Sødekartofler

2 spsk oliven olie

1/2 groft salt

Ramsløgmayo

2 pasteuriserede æggeblommer

2 tsk sennep

1,5 dl neutral olie

1 håndfuld ramsløg

2 tsk hvidvinseddike

Salt og peber

Muslinger

1,5 kg blåmuslinger

1,5 dl hvidvin

1 løg

2 stængler bladselleri

2 gulerødder

2 fed hvidløg

1 spsk oliven olie

1/2 fennikel 

1,5 dl fløde

Peber

Fremgangsmåde:

1.Tænd ovnen på 225 grader

2. Vask kartoflerne og skær dem i lange skiver — skrællen skal blive på, for at få lækre rustikke grovfritter.

3. Vend skiverne i oliven olie, salt og peber. Fordel dem derefter i en bradepande sørg for, at de kun ligger i et lag — på den måde bliver de mest sprøde.

4) Bag dem i ca. 40 min og vend dem gerne undervejs.

Ramsløg mayo

Det er vigtigt at ingredienserne er stue temperatur når du starter, så det optimale er, at tage dem ud ca. en time inden brug.

1. Rør æggeblommer, sennep og eddike sammen. Rør derefter olien i forsigtigt og langsomt. Stille og roligt vil mayoen tykne. Lad den hvile i ca. 10 min.

2. Skyl og hak ramsløgstilkene og vend dem derefter i mayoen.

Man kan sagtens bruge andre krydderurter og hvis ramsløg ikke er i sæson, kan to fed hvidløg også bruges — så får man bare ikke den flotte grønne farve, som ramsløgene ellers vil give.

Muslinger:

1. Vask muslingerne med den ru side af en svamp. Dem der er revner i, kasseres. Hvis der er åbne muslinger, kan man banke dem let ned i køkkenvasken. Hvis de lukker sig er de stadig levende og kan bruges, hvis de forbliver åbne skal de kasseres.

2. Hak gulerødder, løg, og bladselleri i små tern. Skær fennikel i så tynde strimler som muligt. 

Hak hvidløget fint eller brug en presser.

Kom hele molevitten i en varm gryde og svits i smør.

Det hele skal simre i omkring 7 min.

3. Kom muslingerne i gryden og hæld derefter hvidvin og fløde henover. Lad det hele simre i godt 10 min. Sørg for, at lægge et låg på gryden og ryst den jævnligt så alle muslingerne åbner sig. Dem der ikke er åbne efter 10 minutter skal ikke spises.

Voila , server de frisk dampede muslinger med fritterne og den friskrørte mayo.

God appetit.